Kultura bakoitzak kafea prestatzeko eta dastatzeko modu ezberdin bat hartzen du. Hemen dituzu adibide batzuk.
Italia
Espresoaren jaioterria, hamargarren postuan dago kontsumoari dagokionez. 1645ean ireki zen Venezian munduko lehen “kafe-denda”.
Frantzia
Batez ere iragazki-kafea kontsumitzen da croissantekin eta baguetteekin, eta adituek brûlerietara jotzen dute. Iparraldean beren ondoko italiarrek baino espreso luzeagoa kontsumitzen dute.
Estatu Batuak
Iragazki-kafea nagusitzen da, guretzat kafe amerikarra, mugetan edo take away motako paperezko edalontzi handietan edaten dena. Munduko kafe-kontsumitzaile handiena dira, eta Brasil duten atzean, gehien produzitzen duen herrialdea.
Turkia
Irinaren loditasuna izan arte ehotako kafearekin egiten da. Edaria oso kontzentratua da eta eskulekurik gabeko katilu txikietan zerbitzatzen da, azukrearekin edo gabe.
Austria
1683an turkiarrek alde egin izanari esker, vienarrek kafea prestatzeko berrogeita hamar modu inguru asmatu zituzten, beti pastel-zati batekin batera.
Japonia
Edari energetiko gisa ikusten dute kafea, hotza, latan edo plastikozko botiletan edateko, taberna batean edo leku guztietan ikus daitezkeen makina automatikoetan erosia.
Alemania
Nagusiki gosari oparo baten zati gisa kontsumitzen da, iragazkiarekin prestatua. Egunean zehar azkar edaten da, zutik, Stehkafee establezimenduetan.
Eskandinavia
Harrituko zaitu Europaren iparraldeko herrialde horrek biztanle bakoitzeko kontsumo-errekorra daukala jakiteak. Kafea barra-barra edaten da, eta txigortua nahiago dute noski, oso luze prestatua.